Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2006-12-16 (lördag)
Julkottbullar

Receptet ger 72 st ugnsstekta köttbullar med kryddpeppar. (Tar ca 2 timmar)

800 g blandfärs
1½ dl ströbröd
3 dl vispgrädde
2 msk riven gul lök
2 st ägg
2 tsk salt
2 krm kryddpeppar, malen
  1. Blanda ströbröd och grädde. (Häll grädden i ströbrödet och rör hela tiden, annars blir det som cement och mycket svårt att ha att göra med.) Låt det svälla 5-10 minuter. Rör runt några gånger under tiden.
  2. Blanda färsen med lök, ägg, salt och kryddpeppar.
  3. Tillsätt ströbrödsblandningen och rör tills färsen är smidig och väl blandad.
  4. Fukta händerna med kallt vatten och forma färsen till små köttbullar som läggs på bakplåtspapper i ugnens ungsform.
  5. Tips! Lägg in halva färsen i kylskåpet medan du rullar resten. Dela varje halva i 4 delar, dela varje del i 3 delar, dela varje del till tre köttbullar. Fortsätt sedan med färsen i kylskåpet. Placera dem i 10 rader med 7 bullar i varje och tryck in två extra där de får plats.
  6. Stek köttbullarna i 250 grader. Tiden kan skifta från ugn till ugn. Dessa tider fungerar i min ugn men kanske inte i andra:
  7. Stek i nedersta falsen i 9 minuter.
  8. Vänd köttbullarna.
  9. Stek i mitten av ugnen i 5 minuter.
  10. Vänd köttbullarna.
  11. Stek i mitten av ugnen i 6 minuter.
  12. Vänd köttbullarna.
  13. Stek i mitten av ugnen i lite mer än 6 minuter.

Sonen, 4 år: Vill inte ens smaka dem.
Dottern, 6 år: Förra året älskade hon mina julköttbullar. Inte i år, tydligen.
Pappan: Trots att dessa köttbullar innehåller kryddpeppar, som han hatar, så är han barnsligt förtjust i dem.
Mamman: “Goda köttbullar som smakar jul.”

Kommentar: Håll noga koll på köttbullarna mot slutet av tiden i ugnen. Skuttet från välgräddad till kolsvart görs på några sekunder.

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se