Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2018-01-06 (lördag)
Janssons frestelse med lax mini-laxfrestelse

Rester av gravad lax kan med fördel användas till en liten, mildare Janssons Frestelse.

2 st potatisar (relativt stora, ca 300 g totalt)
2 skivor gravad lax
1/4 gul lök
en klick smör (att steka i samt ovanpå frestelsen)
ca 0,5 dl vispgrädde
ca 0,75 dl mjölk
lite ströbröd
lite salt
lite svartpeppar
  1. Skala och skiva löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i smör utan att den tar färg.
  2. Skala potatisarna och skär dem i tunna stavar.
  3. Strimla laxen. Spara eventuellt en liten bit till garnering.
  4. Varva potatis, lök och lax i en liten ugnsform. Salta och peppra efter smak. Avsluta med ett lager potatis.
  5. Häll över grädden och mjölken.
  6. Strö över ströbröd och skiva över lite smör.
  7. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 30-60 minuter. (Eller tills gratängen fått fin färg och potatisen är genommjuk. Använd ev. aluminiumfolie mot slutet om gratängen blir alltför färggrann.)
  8. Servera varm som tillbehör vid julbord/bufféer.

Kommentar: Denna mini-frestelse med gravad lax gjordes mest för att resterna av det överblivna (ej öppnade) paketet med gravad lax skulle komma till användning. Det visade sig att laxen blev riktigt god tillagad och gav frestelsen en mild smak som t.o.m. uppskattades mer än den vanliga varianten (se recept). Nästa jul kommer det här att tillagas Janssons Frestelse med lax i stället för ansjovis. Traditioner i all ära, men kan man förbättra dem så blir de ännu bättre. 🙂

(Andra bloggar om: , , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se