Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2017-12-10 (söndag)
morotslåda finsk morotslåda jultillbehör

Precis som de karelska pirogerna så är den finska morotslådan ett måste på familjens julbord.

Risgrynsgröt:
1,5 dl risgryn
0,5 tsk salt
3 dl vatten
7 dl mjölk
Övriga ingredienser:
6 st morötter (ganska stora)
1 dl vispgrädde
0,5 dl ströbröd (lite extra till garnering)
ca 1 tsk salt (översalta ej)
½ tsk riven muskot (kan uteslutas)
2 st ägg
lite smör (till formar och klicka ovanpå)
Tillbehör:
5 st aluminiumformar à 5 dl (eller mindre antal större formar)
  1. Risgrynsgröt: Låt risgryn, salt och vatten koka ca 10 minuter. Tillsätt mjölken, låt koka upp och sedan sjuda i ca 40 minuter.
  2. Morotsmos: Skala morötterna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Kör dem i mixer till en slät massa.
  3. Ströbrödsblanding: Låt ströbrödet svälla i grädden i några minuter. Blanda i salt, ägg och ev. riven muskot.
  4. Blanda gröt, morotsmos och ströbrödsblandning och häll den i smörade aluminiumformar. Klicka över lite smör och strö lite ströbröd ovanpå..
  5. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 60 minuter.
  6. Servera morotslådan varm som tillbehör vid julbord eller som tillbehör till vanlig middag eller låt den kallna och frys in.

Kommentar: Dessa morotslådor tog runt 2½ timme att tillaga (varav en timme i ugnen) men sedan har man fem goda 5 dl-formar med morotslåda som kan frysas in och som räcker till både julbordet och uppskattade grönsakstillbehör till vanliga middagar. Det är bara att tina och värma i ugn med en klick smör över tills den är genomvarm. Skydda med lite aluminumfolie om den skulle börja få för mycket färg.

(Andra bloggar om: , , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se