Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2015-08-19 (onsdag)
pizzabulle pizzabullar

Receptet ger ca 55 st goda mellanmåls- eller lunchbullar som tar runt tre timmar att baka.

Bulldeg:
½ dl rapsolja
5 dl mellanmjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
1 st ägg
15-16 dl vetemjöl
Fyllning:
1 dl chilisås (här: Felix)
1 dl ketchup (här: Felix)
4 pkt bacon (à 140 g)
Till pensling:
2 st ägg
  1. Blanda mjölken och oljan i en kastrull. Värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke, häll i lite degspad och rör tills jästen löst sig helt.
  3. Blanda i resten av degspadet, salt, socker och ägg.
  4. Arbeta in det mesta av mjölet tills det blir en smidig deg.
  5. Låt jäsa i bunken i ca 30 minuter under bakduk.
  6. Strimla baconbitarna, lämpligast med en sax, och fräs dem lite lätt i ett torrt stekjärn. De ska inte bli knapriga.
  7. Blanda ketchupen och chilisåsen.
  8. Arbeta den jästa degen på mjölat bakbord i några minuter.
  9. Dela degen i två lika stora delar. Låt den ena biten vila under bakduk
  10. Kavla ut den andra biten till en ca 50-cm-lång och ½-cm-tjock rektangel. (Med betoning på ca.)
  11. Bred på hälften av tomatblandningen och strö ut hälften av baconstrimlorna. (Låt ca 1 cm av bortre långsidan vara tom. Mindre kladd när du rullar ihop den.)
  12. Rulla ihop degen, som en rulltårta, och skär rullen i ca 2-cm-tjocka bitar.
  13. Lägg bullarna med snittsidan uppåt på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar. Låt jäsa övertäckta 15-20 minuter.
  14. Gör likadant med den andra halvan av degen.
  15. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg.
  16. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter i 225 grader.
  17. Servera bullarna varma, ev. tillsammans med en sallad.

Hela familjen: Alla är väldigt förtjusta i dessa goda pizzabullar och en stor del försvinner samma dag som de bakas. Därefter gäller det att hålla sig framme för att få tag i några av de som hamnar i frysen. Ett mycket uppskattat mellanmål.

Kommentar: När vi introducerade pizzabullarna i familjen 2007 så fick de väldigt blandade reaktioner. Sedan dess har vi justerat receptet ett antal gånger och efter att vi bl.a. ökat mängden bacon och slopat osten helt så har det blivit ett av hela familjens favoritmellanmål.

Egentligen så var det meningen att vi skulle fylla frysen med pizzabullar så att barnen kunde värma dem (ca 8-10 minuter i 150 grader) när de kommer hem från skolan och är lite småhungriga, men de försvann i ett nafs. Det blir m.a.o. till att baka ytterligare en omgång. 🙂

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se