Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2015-01-07 (onsdag)
Ris à la Malta Risgrynsgröt

Recept på julgröt, som enkelt görs om till en annan klassisk julefterrätt eller mellanmål.

Risgrynsgröt:
3 dl vatten
1,5 dl grötris (rundkornigt ris)
6 dl mjölk
ca 1 msk smör
½ tsk salt
ca 1 msk strösocker
Ris à la Malta:
lite risgrynsgröt
lite vispgrädde
lite vaniljsocker
Tillbehör:
lite saftsoppa
  1. Risgrynsgröt: Koka upp vatten och ris. Låt puttra i ca 10 minuter, tills vattnet kokat in i riset.
  2. Blanda ner mjölk, smör och salt. Låt koka upp igen.
  3. Låt puttra under lock utan omrörning på svag värme ca 40 minuter. Håll koll så att det inte kokar över, ev. får man ha locket på glänt lite då och då.
  4. Smaka av med lite socker när gröten är färdigkokt.
  5. Servera risgrynsgröten med lite saftsoppa eller gör Ris á la Malta av den.
  6. Ris à la Malta: Vispa vispgrädden så den blir fast.
  7. Blanda vispgrädde och kall risgrynsgröt så blandningen blir lagom gräddig.
  8. Smaksätt med lite vaniljsocker.
  9. Servera Ris á la Malta tillsammans med lite saftsoppa.

Sonen, 12 år: Föredrar glass som avslutning på julmiddagen.
Dottern, 14 år: Dottern gillar saftsoppan och kan tänka sig lite Ris à la Malta med mycket saftsoppa… men föredrar glass.
Pappan: Föredrar även han glass framför gröt.
Mamman: “Egentligen är jag inte så glad för Ris à la Malta, men på något sätt så känns inte julmiddagen komplett om den inte avslutas med i alla fall en liten skål.”

Kommentar: Om det är någon jultradition som vi skulle kunna avskaffa för att göra julförberedelserna lite enklare så är det nog Ris à la Malta som ligger risigast till. Den tar relativt lång tid att göra, har många delmoment och ingen är speciellt förtjust i den. Vissa traditioner är dock svåra att bryta och ingen blir nog förvånad om gröten dyker upp även 2015. 🙂

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se