Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2014-09-22 (måndag)
majonnäs

Enkelt recept på hemlagad majonnäs – snabbt och lätt med handmixer och utan överblivna äggvitor.

1 st ägg
2 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1-2 tsk vitvinsvinäger (eller rödvinsvinäger)
lite salt
lite svartpeppar (eller vitpeppar)
  1. För att förhindra att majonnäsen skär sig så ska alla ingredienser ha samma temperatur när man börjar.
  2. Lägg allt i mixerstavens tillhörande, höga mixskål.
  3. Sätt mixern i botten av skålen, starta och kör i ca 5 sekunder medan du sakta lyfter mixern uppåt.
  4. Smaka ev. av med mer salt och peppar.
  5. Om konsistensen blev för lös så kan man behöva köra mixern en liten stund extra ev. med ytterligare olja.
  6. Förvara majonnäsen i en behållare med lock i kylskåp.

Sonen, 12 år: Fryner på näsan åt allt som innehåller majonnäs. “Det luktar!”
Dottern, 13 år: Tyckte riktigt bra om majonnäsen när den blandades med lite citronsaft, dill och creme fraiche och användes som dippsås till en pommesmiddag.
Pappan: Precis som sonen så (eller är det tvärtom) så vägrar han att äta allt som innehåller majonnäs.
Mamman: “Enkel och god majonnäs som har många användningsområden.”

Kommentar: Detta är en väldigt användbar majonnäs som t.ex. kan blandas med lite citronsaft och dill och då blir en god majonnäs till räkbaguetter. Tillsätter man även creme fraiche (och låter bli att nämna att det finns majonnäs i den) så kan man med lite tur även få barnen att tycka om den. 😉

(Andra bloggar om: Andra bloggar om: , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se