Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2013-12-29 (söndag)
skinkgratäng julskinkegratäng

Resterna av julskinkan blir enkelt en riktigt festlig middagsrätt.

4-5 st potatisar (väldigt stora)
1 st gul lök
2 skivor julskinka
  salt, svartpeppar
2 dl vispgrädde
1 dl mellanmjölk
2-3 msk fransk senap
Tillbehör:
blandad sallad
minibaguetter
  1. Tärna skinkskivorna.
  2. Skala potatisarna och skär dem i stavar.
  3. Skala och hacka löken
  4. Varva potatis, lök, skinktärningar, salt och svartpeppar i en smord ugnsform. Avsluta med ett lager potatis samt salt och peppar.
  5. Blanda senap, grädde och mjölk och häll blandningen över gratängen.
  6. Gratinera i ugn i ca 50 min i 225 grader. (Eller tills gratängen fått fin färg och potatisen är genommjuk. Använd ev. aluminiumfolie mot slutet om gratängen blir alltför färggrann.)
  7. Servera gratängen med en blandad sallad och bröd.

Pappan:”Gott, men jag föredrar gratänger med potatisskivor och lite mindre grädde.” (Det “gamla vanliga” m.a.o.)
Mamman:”Riktigt mumsigt! Gratänger är godast om de är har rikligt med grädde och innehåller tjocka, mjuka potatisstänger. Den lite svaga smaken från senapen var pricken över i:et.”

Kommentar: Resterna av julskinkan brukar vi föräldrar äta upp i form av en “vanlig” potatisgratäng, se recept. I år ville mamman ha något nytt, lite mer smakrikt och lite tuggigare och testade då denna variant med fransk senap och potatisstänger. Mycket lyckat… i alla fall om du frågar mamman. 😉

(Andra bloggar om: , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se