Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2011-08-28 (söndag)
äppelgrädde kanelvåfflor

Detta uppskattade recept ger ca 8 våfflor och de tar lite mindre än en timme att göra.

75 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk strösocker
1 msk mald kanel
1 krm salt
2 dl mjölk
1½ dl vatten
lite smör (till gräddning)
Äppelgrädde:
2 dl vispgrädde
½ dl äppelmos
1 st rött äpple
  1. Smält smöret/margarinet i en kastrull. Låt svalna.
  2. Gör äppelgrädden: Vispa grädden fast och blanda i äppelmoset. Skölj, skala, kärna ur och tärna äpplet fint. Blanda ner tärningarna i grädden.
  3. Gör våfflorna: Blanda vetemjöl, bakpulver, strösocker, kanel och salt i en bunke.
  4. Tillsätt mjölk, vatten och det smälta smöret. Vispa till en slät smet.
  5. Värm våffeljärnet, smöra in det och grädda våfflorna. (Jag tog ca 0,5-0,75 dl smet per våffla.)
  6. Lägg upp våfflorna på galler efterhand som de blir klara.
  7. Servera kanelvåfflorna tillsammans med äppelgrädden.

Sonen, 9 år: “Mums!” Åt glatt upp båda sina våfflor samt en massa äppelgrädde.
Dottern, 10 år: “Ska vi göra en omgång till?” var hennes glupska kommentar när hon ätit två med äppelgrädde och jordgubbssylt. Även hon tyckte om både våfflorna och grädden men till skillnad från sin bror så hade hon gärna sett att jag hoppat över äppelbitarna.
Pappan: “De var faktiskt inte dumma alls. Betydligt godare än vad jag trodde de skulle vara.” Han är vanligtvis inte överdrivet förtjust i kanel men dessa våfflor slank trots allt enkelt ner.
Mamman: “En svag kanelsmak i våfflorna som passade bra ihop med den goda äppelgrädden. En lyckad kombination.”

Kommentar: Receptet hittade jag på ica.se. Smeten var enkel att få slät och den var lätt att hälla i våffeljärnet. Det enda som var lite svårt var färgen, eftersom smeten i sig var kanelfärgad så var det svårt att se när de var färdiga och en del fick lite väl mycket färg.

(Andra bloggar om: , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se