Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2011-08-19 (fredag)
scones äppelscones mellanmåls-scones

Ett snabb- och lättbakat bröd som blir ett uppskattat mellanmål till barnen när de kommer hem från skolan.

4 dl vetemjöl
2 ½ dl havregryn
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 st äppel, grovrivet
100 g smör eller margarin
2 dl filmjölk
(rapsolja till muffinsblecket)
  1. Blanda mjöl, havregryn, bakpulver, salt och äppel-riv i en bunke.
  2. Blanda även ner smöret i bunken. Går lättast med fingrarna.
  3. Häll i filmjölken och rör med en slev/gaffel tills det blandat sig någorlunda.
  4. Fördela degen i lätt inoljade hjärt-muffinsformar. (Andra formar går naturligtvis också bra. Vill man inte använda formar går det bra att behandla degen som en vanlig scones-deg, se recept här.)
  5. Grädda mitt i ugnen, i 225 grader, ca 10 minuter.
  6. Servera sconesen delade med smör och något pålägg, t.ex. ost, marmelad eller skinka.

Sonen, 9 år: “Dessa var jättegoda!…. men en halv räcker.” Han åt dem utan att dela dem eller ha något pålägg på och tröttnade därför på smaken efter ett tag.
Dottern, 10 år: Hon stekte lite äggröra och hade smör, ost, tomat och skinka på sin delade scones och var väldigt nöjd med sin “efter-skolan-måltid”.
Mamman: “Ett luftigt och matigt bröd som blev väldigt gott delat med smör och skinka emellan. Smakar varken äppel eller havregryn men är väldigt gott ändå.”

Kommentar: Satsen ger endast sex stora scones men fler behöver vi inte eftersom de är godast nygräddade. Perfekt “efter-skolan-mat” som de lite större barnen klarar av att svänga ihop själva. Tar runt en halvtimme att få klara.

(Andra bloggar om: , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se