Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2011-08-08 (måndag)
grillspett grillat spett

Grillade spett med oxgrytbitar, färskpotatis och annat gott.

grillspett av trä
oxgrytbitsskivor, ca 1 ½ cm tjocka
  grillolja allround, Santa Maria
  grillkrydda, Santa Maria
gul lök
röd lök
röd paprika
småtomater
ananas-skivor, konserverade och väl avrunna
nypotatisar / färskpotatisar, kokta och kalla
rapsolja
salt och peppar
Tillbehör:
kall grillsås, se recept
ev. blandad sallad (här: isberg, småtomater, sugar snaps, gurka)
  1. Lägg grillspetten av trä i blöt ca en timme.
  2. Lägg de 1½ cm tjocka oxgrytbitsskivorna i en skål. Häll grilloljan över och vänd runt dem. Låt ligga och dra ungefär 40 minuter. Vänd då och då.
  3. Skala lökarna och dela dem i lagom stora bitar.
  4. Skölj paprikorna. Skär dem i ungefär samma storlek som köttet och löken.
  5. Dela ananas-ringarna i mindre bitar.
  6. Trä upp kött, paprika, lök, potatis, ananas och tomater på olika grillspett.
  7. Krydda kött-spetten med lite grillkrydda och pensla de övriga med lite rapsolja. Ev. kan man även salta och peppra lite.
  8. Grilla tills spetten har fin färg och är klara rakt igenom.
  9. Servera det grillade tillsammans med grillsås och ev. en blandad sallad.

Sonen, 9 år: Smakade de grillade potatisarna men föredrog dem kokta. Det som föll honom bäst i smaken var köttet, grillsåsen och gurkan.
Dottern, 10 år: Njöt av allt det grillade samt grillsåsen och tomaterna. Mycket nöjd.
Pappan: Tyckte det var jättegott men hoppade över både sås och grönsaker.
Mamman: “Precis som pappan så tyckte jag att den krispiga salladen kändes lite felplacerad och överflödig bredvid de goda, mjuka grill-grönsakerna. Allt från grillspetten var i alla fall väldigt gott och grillsåsen var pricken över i:et. Kvalitén på köttet var dock lite varierat så nästa gång blir det nog fläskfilé i stället.”

Kommentar: Fördelen med att dela upp råvarorna på olika spett är ju att de får samma grilltid och gör grillningen lite lättare. Vill man äta direkt från grillspetten (utan att behöva pussla med dem i efterhand) så kan man naturligtvis varva kött, potatis, lök, ananas, paprika och tomater på spetten innan grillningen. En smaksak.

(Andra bloggar om: , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se