Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2007-05-27 (söndag)
äpplepaj smulpaj

Snabblagad smulpaj passar bra så här till mors dag.

4 st äpplen
lite margarin (att smöra formen med)
2 msk socker
2 dl vetemjöl
75 g margarin
vaniljvisp/vaniljglass/vaniljsås
  1. Skölj, skala, kärna ur och skär äpplena i mellantjocka skivor.
  2. Lägg skivorna i en smord ugnssäker form.
  3. Blanda mjöl och socker. Klicka ner margarinbitar.
  4. Använd fingrarna till att få mjölet, sockret och margarinet att bli lite lagom smuligt.
  5. Häll det smuliga över äppleskivorna.
  6. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 25 minuter.
  7. Servera pajen ljummen med t.ex. vanliljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.

Sonen, 4 år: Smakar inte pajen, utan får råa äppleskivor i en hög bredvid en liten sjö av vaniljvisp. Nöjd.
Dottern, 6 år: “Mmmm…. smält glass!” utbrister hon förtjust. Idag tyckte hon om både pajen och vaniljvispen. Ombytlig till tusen.
Pappan: Löjligt förtjust i alla sorters äpplekakor/pajer.
Mamman: “Inte dumt alls. Kanske lite väl sött smultäcke, men klart godkänt.”

Kommentar: För att spara tid så fick pappan i uppdrag att snabbt svänga ihop smuldegen medan jag sköljde, skalade, kärnade ur och skivade äpplena. Nu gick det ju inte så värst mycket snabbare trots att jag fick hjälp.

Istället för lite smulor att snabbt strö över så visade pappan upp en stor, geggig degklump som vi fick finfördela manuellt över äpplena. Det tog en aning längre tid än jag hade förväntat mig, men vi hade iallafall skoj och slutresultatet blev det inget fel på.

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se